Kallad att vittna
Vad gör jag om jag blivit kallad att vittna?
Har du sett eller hört någonting kring ett brott som har polisanmälts så kan du kallas som vittne. I de flesta fall kommer du först att förhöras av polis under den så kallade förundersökningen (polisutredningen). Alla målsägande (brottsoffer) är beroende av att polisens utredning blir så bra och fullständig som möjligt. Polisutredningen ligger nämligen till grund för att åklagaren ska kunna bevisa vem eller vilka som har genomfört brottet.
När du är kallad som vittne i en rättegång är det viktigt att du är på plats i domstolen i god tid. Ta med dig din kallelse, där står målnummer, i vilken sal rättegången ska hållas och vilken tid du ska komma till domstolen. I informationen som du får med kallelsen finns även information om rätten till stöd i domstol. Om du vill säkerställa att det finns en stödjare från BOJ på plats i domstolen när du kommer så kan du kontakta oss i förväg.
Hur går ett vittnesmål till?
Som vittne väntar du utanför rättssalen tills det är din tur att vittna. Du får alltså inte sitta med i rättegången innan du har vittnat. Anledningen är att du ska kunna lämna din berättelse utan att vara påverkad av vad som tidigare har sagts i målet. Gå därför inte in i rättssalen utan vänta utanför salen eller i väntrummet tills rätten kallar upp ditt namn via domstolens högtalarsystem. I väntrummet finns ofta vittnesstöd som kan hjälpa dig tillrätta, ge dig mer information om hur en rättsprocess går till eller vara sällskap tills det är din tur att vittna. När du hör ditt namn i högtalarsystemet går du in och sätter dig på din plats i rättssalen. Vittnen sitter ofta rakt framför domaren. Förhör med vittnen och målsäganden spelas oftast in med ljud och bild för att kunna användas vid en eventuell överklagan, så att du inte ska behöva berätta samma sak flera gånger. Som vittne och målsägande får man ofta börja med att berätta fritt vad man minns om händelsen, och därefter ställs ofta uppföljande frågor från åklagaren och försvarsadvokaten. Efter ditt vittnesmål kan du välja om du vill gå eller sätta dig på åhörarplatserna i rättssalen för att höra resten av rättegången.
Viktigt att du talar sanning
Som vittne i en rättegång börjar du med att avlägga en kallad vittnesed, som rättens ordförande läser upp för dig*. Vittneseden innebär att du lovar att berätta hela sanningen, utan att tillägga eller förändra något. Om du efter det ljuger eller undanhåller information och inte rättar dig innan vittnesförhöret avslutats gör du dig skyldig till ett allvarligt brott som kallas mened. Det är därför viktigt att du talar sanning och berättar allt du vet om händelsen. Är du osäker eller har svårt att minnas måste du vara ärlig med detta inför rätten. Det är helt normalt att glömma vissa detaljer, så var inte orolig över det utan berätta i så fall för domstolen att du inte kommer ihåg. Vittnesförhöret är inget läxförhör och det finns inget ”fel” svar, utan du ska bara berätta vad du vet om händelsen ifråga. Hur du uttrycker dig eller på vilket sätt du berättar har mindre betydelse. Polisutredningen är oftast en offentlig handling så om du vill påminna dig inför ditt vittnesmål har du rätt att begära ut en kopia av ditt förhör från polisen.
*Det finns några undantag gällande vittneseden. Dessa gäller bland annat personer under 15 år, personer med psykisk sjukdom samt närstående till den tilltalade. Mer information finns i Rättegångsbalken, 36 kap.
Mer information om hur en brottmålsrättegång går till hittar du på Domstolsverkets hemsida.
Ersättning för kostnader
Som vittne i brottmål har du rätt till ersättning för utebliven arbetsinkomst. Du har också rätt till ersättning för boende (hotell) och resekostnader till och från tingsrätten om du exempelvis blir kallad att vittna från en annan stad. Vill du begära ersättning för dessa kostnader gör du det i domstolens reception i samband med rättegången. Du måste kunna visa kvitton eller motsvarande. I kallelsen står också om du eventuellt kan få ersättningen i förskott, så läs din kallelse noga för att ta reda på vad du kan få ersättning för och vilka regler som gäller. Ersättningen är skattefri. Om du har ytterligare frågor om vilka ersättningsregler som gäller för dig så kan du kontakta domstolen, du hittar kontaktuppgifterna i din kallelse.
Vill du ha stöd inför rättegången?
Om du har frågor eller känner dig nervös inför att vittna så kan våra stödjare ge dig stöd och råd. BOJs stödjare är ideellt engagerade personer som ger stöd och information till vittnen och målsägande under polisutredning eller i samband med en rättegång. Stödjare från BOJ finns på plats i domstolen och informerar om hur rättegången går till, svarar på frågor och följer upp upplevelsen efter rättegången. Stödjarna kan även ge möjlighet för dig att vänta i ett separat väntrum innan du vittnar, så att du inte behöver möta den tilltalade (den misstänkta gärningspersonen) eller andra personer som deltar i samma rättegång. Alla stödjare inom Brottsofferjouren har genomgått utbildning, avgett tystnadslöfte och deras stöd är kostnadsfritt.
Vi förklarar begreppen
Se vår ordlista som förklarar många begrepp inom rättsprocessen.