Nedlagd förundersökning
Ibland – faktiskt ganska ofta – så leder en utredning i slutändan inte till åtal och det blir ingen rättegång. Det beror på att polis eller åklagare gjort bedömningen att bevisningen inte håller för en fällande dom. Det kan också handla om att det visat sig att påstådd gärning inte var brottslig, eller att en misstänkt inte kan pekas ut.
Om en förundersökning läggs ner får du vanligtvis information om det av polisen. Du har alltid möjlighet att kontakta polis/åklagare för att få anledning till beslutet. Är du missnöjd med beslutet kan du begära en överprövning. En stödjare hos Brottsofferjouren kan hjälpa dig med hur du går tillväga för att göra detta.
Polisen eller åklagaren kan ta upp en nedlagd förundersökning på nytt om det kommer fram nya omständigheter eller nya bevis.
Kom ihåg att även om en förundersökning lagts ner kan du ha möjlighet att få ersättning för de skador som brottet har orsakat.
Varför lades utredningen ned?
Det kan finnas flera skäl, några nämns ovan. En åklagare ska endast väcka åtal om hen gör den objektiva bedömningen att bevisläget räcker för en fällande dom.
Det är vanligt och naturligt att känna sig besviken när en utredning läggs ner. Att det sker betyder dock inte nödvändigtvis att ett brott inte har skett eller att polisen inte tror på din berättelse. Ofta handlar det om bristande bevisning. Du har all rätt att känna dig ledsen och besviken om du inte får upprättelse via rättssystemet. Hos Brottsofferjouren får du stöd oavsett om det brott du har utsatts för leder till åtal eller inte.