- Årsberättelse/Årsredovisning
- Information om BOJ till poliser
- Internationella Brottsofferdagen
- Kontakt
- Lediga tjänster
- Press
- Projekt
- Säkra Samtal
- Statistik
- Styrdokument
- Styrelse
- Tidningen Brottsoffer
- Valberedning
- Vanliga frågor om Brottsofferjouren
- Vår historia
- Vi tycker
COVIS – stöd i domstol till målsägande och vittnen

COVIS var ett EU-finansierat projekt som Brottsofferjouren Sverige drev under 2022-2024. COVIS är en akronym och den engelska benämningen för projektet är Court Based Support Services for Victim and Witness of Crime och innebär stödverksamhet som bedrivs i domstolen i samband med rättegång med målgrupperna brottsoffer och vittnen. Projektet leddes av Brottsofferjouren Sverige med samarbetspartners från Portugal (Apoio a Vitima), Irland (VSAC), Finland (RIKU), Danmark (Offerrådgivningen) samt Victim Support Europe.

Projektets syfte
- Kortfattat syftade COVIS-projektet till att utveckla kunskap, material och verktyg för att etablera, utveckla och leverera stöd i domstol till brottsoffer och vittnen kallade att delta i en rättegång, men också att:
- Att stärka brottsoffers rättigheter.
- Att förbättra implementeringen av brottsoffers rättigheter och brottsoffers möjligheter att nå sina rättigheter i praktiken.
- Att bättre kunna möta behoven hos brottsoffer och vittnen kallade att delta i en straffrättslig process, minimera risken för sekundär viktimisering och stärka brottsoffers och vittnens möjlighet att återhämta sig från negativa konsekvenser till följd av brott.
- Att bidra till en säkrare domstolsmiljö, öka målsägandens och vittnens möjlighet att ge sitt bästa vittnesmål och därigenom bidra till en mer effektiv och rättssäker straffrättslig process.
- Att stödja en effektiv och enhetlig applicering av europeisk lagstiftning rörande brottsoffers rättigheter i enlighet med EUs strategi för brottsoffers rättigheter (2020-2025).

Projektets målgrupper
- Brottsoffer och vittnen kallade att delta i en rättegång.
- Personal och volontärer i stödverksamheten.
- Samarbetspartners inom rättsväsendet.
Projektets upplägg
- Projektet inleds med en kartläggande studie för att identifiera vilka länder inom EU som idag levererar stöd i domstol, hur det är organiserat, vilka faktorer och indikatorer som anses vara avgörande för en väl fungerande verksamhet.
- För att säkerställa att stödet som levereras inom projektet håller en hög kvalitet samt för att kartlägga inverkan av stödet kommer en metod för utvärdering av verksamheten att utvecklas och genomföras i Sverige och Portugal. Inverkan av stöd i domstol avser både enskilda brottsoffer och vittnen såväl som rättssystemet i stort.
- För att sprida kunskap om tillgänglighet, syftet och värde av verksamheten kommer vi i projektet ta fram informationsmaterial till målgrupperna brottsoffer och vittnen, samarbetspartners samt allmänheten.
- Projektet har också innefattat expansion av Brottsofferjourens digitala ärendehanteringssystem och digitalisering av stödet vid domstol.
- Vidare omfattar projektet utbyte och interaktion mellan olika länder i form av studiebesök och webbinarier där medverkande får möjlighet att dela lärdomar, diskutera praktiska lösningar och tips på organisering av stöd i domstol i praktiken.
- En ”EU Best Practice Handbook” kommer att sammanställas baserat på projektets kartläggning, insamlad information, utvärderingar, studiebesök, utbyten och lärdomar. Handboken kommer att innehålla en samtalsmetod och är tänkt att fungera som en manual för länder som vill etablera, utveckla och leverera stödverksamhet. Detta för att på bästa sätt möta behoven hos vittnen och brottsoffer kallade att vittna i domstol, i enlighet med EU:s lagstiftning om brottsoffers rättigheter.
- En övergripande policy kommer också att tas fram rörande stöd i domstol inom EU – detta för att tydliggöra projektets syn på vilka förutsättningar och faktorer som krävs för en väl fungerande stödverksamhet.
- Projektet avslutades med en konferens i Bryssel.
Några av våra aktiviteter under 2023
Studiebesök på Irland
Under våren 2023 var COVIS-teamet varit på kombinerat studiebesök och partnermöte i Dublin på Irland. Under dessa dagar besökte de bland annat brottmålsdomstolen och högsta domstolen i Dublin och fick ta del av den fantastiska verksamheten som Victim Support at Court (V-Sac) bedriver. Teamet blev otroligt imponerade över verksamheten överlag, men framförallt av upplägget på domstolen med ett eget väntrum (och hiss) för brottsoffer, vittnen och anhöriga som kom i samband med implementeringen av EU-direktivet. Det är inte bara ett stort gemensamt väntrum utan även flertalet enskilda rum där brottsoffer, vittnen och anhöriga kan vistas ifred. Kika här för en virtuell tur på brottmålsdomstolen och vidare information om bland annat V-Sac. Vidare har projektgruppen även haft givande och viktiga möten samt fått ta del av en intressant paneldiskussion mellan olika organisationer som arbetar med stöd samt polis och åklagare.

COVIS-teamet utanför brottmålsdomstolen i Dublin.
VSE Annual conference
Under Victim Support Europes årliga konferens 2023 höll projektgruppen i COVIS en workshop på temat “I could never have done it without you” – insights and inspiration for delivering victim/witness support in court as a fundamental part of justice” med runt 70 deltagare. Under workshopen gick vi igenom olika områden på temat i olika länder tillsammans med övningar.

Från COVIS-gruppens workshop i Berlin.
Studiebesök i Portugal
Projektteamet i COVIS var på studiebesök till Portugal där de bland annat besökte deras brottmålsdomstol i Braga samt hade en workshop på området med åklagare, forskare och samordnare. I Portugal kommer bland annat stödet in mycket tidigare, de arbetar främst med våld i nära relation och samordnarna är utbildade psykologer. I nuläget finns stöd i domstol endast på två domstolar i Portugal, i Braga i norr och i Faro i söder. Våra partnermöten i Portugal la fokus på EU Best Practice Handbok samt det informationsmaterial som vi ska ta fram i projektet.
Webbinarier
Tre olika webbinarier med tre olika länder i syfte att inspirera, lära och ta till oss hur andra länder arbetar med dessa frågor genomfördes. Först ut var Nederländerna, därefter var det Australien och det sista tillfället är USA.
Kvalitetssäkring av av stödverksamheten
En viktig del i EU-projektet COVIS handlar om att genomföra en utvärdering och kvalitetssäkring av Brottsofferjourens stöd i domstol. Syftet med kvalitetssäkringen är att kartlägga inverkan och värdet av Brottsofferjourens stödet, såväl på enskilda brottsoffer/vittnens/anhörigas välmående som på rättssystemet i stort. Vi vill säkerställa att verksamheten håller en hög kvalitet och uppfyller de behov av stöd och information som våra stödsökanden har i samband med rättegång. Utvärderingen ger oss också möjlighet att identifiera områden som möjligen kan utvecklas och förbättras för att vi bättre ska kunna säkerställa tillgång till likvärdigt stöd för alla brottsoffer, vittnen och anhöriga oavsett var i landet brottet sker och var rättegången äger rum. Kvalitetssäkringen är en pilot som kommer att genomföras i Sverige och Portugal.