- Årsberättelse/Årsredovisning
- Information om BOJ till poliser
- Internationella Brottsofferdagen
- Kontakt
- Lediga tjänster och ideella uppdrag
- Press
- Projekt
- Statistik
- Styrdokument
- Styrelse
- Tidningen Brottsoffer
- Valberedning
- Vanliga frågor om Brottsofferjouren
- Vår historia
- Vi identifierar oss digitalt med Säkra Samtal – en tjänst från SSF Stöldskyddsföreningen
- Vi tycker
- Information om BOJ till poliser
- Kontakt
- Internationella Brottsofferdagen
- Vanliga frågor om Brottsofferjouren
- Lediga tjänster och ideella uppdrag
- Vi tycker
- Press
- Projekt
- Statistik
- Styrelse
- Tidningen Brottsoffer
- Valberedning
- Vi identifierar oss digitalt med Säkra Samtal – en tjänst från SSF Stöldskyddsföreningen
- Vår historia
- Årsberättelse/Årsredovisning
- Styrdokument
Projekt
Brottsofferjouren Sverige driver projekt för att utveckla metoder, fördjupa och sprida kunskap samt bygga nätverk. Här kan du läsa om pågående och avslutade projekt.
Pågående projekt
COVIS – Domstolsbaserat stöd till vittnen och brottsoffer
Sedan den 1 september 2022 driver Brottsofferjouren Sverige EU-projekt COVIS (Court Based Support Service for Victims and Witnesses of Crime). Projektet drivs av projektkoordinator Malin Bengtsson tillsammans med Frida Wheldon, verksamhetsutvecklare inom rättsväsende. COVIS-projektet syftar till att utveckla kunskap, material och verktyg för att etablera, utveckla och leverera stöd till brottsoffer och vittnen kallade att delta i en rättegång. Projektet leds av Brottsofferjouren Sverige med samarbetspartners från Portugal, Irland, Finland, Danmark samt Victim Support Europe. Läs mer om COVIS här.
Trygg Trapp
Från och med december 2023 driver Brottsofferjouren Sverige projektet Trygg Trapp – ett treårigt projekt finansierat med medel från Allmänna Arvsfonden. Syftet med projektet är att hitta en modell för hur tryggheten kan öka i tre bostadsområden i Sverige med utgångspunkt i ungas röster. Läs mer här.
Tidigare projekt
Swevic
Mellan den 1 januari 2019 och 31 december 2020 pågick samverkansprojektet Swevic mellan Polismyndigheten och Brottsofferjouren Sverige. Målsättningen var att höja medvetenheten om vad som utgör ett hatbrott och vilket stöd som finns att få. Läs mer här.
Orädd demokrati
Projektet Orädd Demokrati syftar till att förebygga och sprida kunskap rörande demokratibrott samt erbjuda stöd till journalister, förtroendevalda och konstnärer som utsätts för hot, hat och påverkan inom ramen för deras yrkesroll. Orädd demokrati Fas 2 drevs med medel från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och pågick från den 1 november 2019 till 1 november 2020.
Läs mer här.
Brottsutsatt och funktionsnedsättning
Projektet Brottutsatt och funktionsnedsättning pågick mellan 2010-09-01 – 2015-02-28. I projektet har vi arbetat för att öka kunskaperna om våld och övergrepp mot kvinnor och män med funktionsnedsättning. Genom samverkan och utbildning ska brottsutsatta kvinnor och män ska få ett bättre stöd och bemötande.
Projektet har fokuserat på att bygga upp samverkan i pilotorter runt om i landet. På nationell nivå har vi samverkat med Handikappförbunden och Studieförbundet Vuxenskolan (SV) och på lokal nivå har HSO, funktionshinderföreningar och SV varit samverkansparter. Projektet har drivits med medel från Arvsfonden.
Lokala brottsofferjourer som har varit aktiva i projektet är Bergslagen(Karlskoga), Helsingborg, Luleå, Mellersta Skåne (Lund), Nordöstra Skåne (Kristianstad), Varberg, Värmland
(Karlstad) och Västerort (Stockholm). Kontakta dem gärna för information om det lokala projektarbetet.
Slutrapport av projekt Brottsutsatt och funktionsnedsättning
Utökad statistik inom Brottsofferjouren 2014
Skyddsnät
Ett samarbetsprojekt mellan Rädda Barnen och Brottsofferjouren som syftade till att förbättra stödet till unga brottsutsatta. Projektet avslutades 2012.
Kvinnofrid inom BOJ
Projektet Kvinnofrid inom BOJ avslutatades 2012 och är numera en permanent del av vår verksamhet. För mer information kontakta kvinnofridsansvarig Heléne Carlsson på 08-550 486 06 eller helene.carlsson@boj.se
Stöd på eget språk
Projekt Stöd på eget språk blev 2010, efter tre års projekttid, en permanent del av Brottsofferjouren Sveriges verksamhet.
Stöd till unga brottsoffer och vittnen – en mänsklig rättighet
Stöd till unga brottsoffer och vittnen var ett treårigt projekt som slutredovisades 2009.
Slutredovisning av Stöd till unga brottsoffer och vittnen
Brottsförebyggande rådets utvärdering av projektet: