Till dig som möter unga
Jag arbetar med barn och unga i skolan och vill prata mer brottsutsatthet – vad har ni för material?
Vår folder: Ung och brottsutsatt – vad gör du? Är ett diskussionsmaterial med övningar framtaget för dig som är vuxen och arbetar med unga 13-18 år. Till häftet finns flera filmer som tillhör övningarna med dramatiseringar av vanliga typer av brott som drabbar unga. Filmerna finns på vår Youtube-kanal och häftet går att beställa i vår webbshop. Brottsofferjouren har även tagit fram annat informationsmaterial som går att beställa, det mesta är gratis mot fraktavgift. Bland annat informationsblad för vittnen, information om hedersvåld på flera olika språk, barnkonventionen som affisch m.m. Besök www.boj.se/webbshop för att beställa materialet eller ladda ner det nedan.
Case-filmer
Här kan du se filmerna som tillhör bookleten ”Ung och brottsutsatt – vad gör du?”.
Samtliga brottstyper
Hot och trakasserier i nära relation
Mobbning
Rån
Att bevittna våld i hemmet
På www.sli.se finns också Ung och brottsutsatt-filmerna tillgängliga. Dessutom finns våra filmer om hatbrott och demokratibrott (yttrandefrihet) tillgängliga med handledningsmaterial, riktat mot högstadiet eller gymnasiet, framtaget under 2020. Sök på Brottsofferjouren så kommer materialet fram.
Jag är förälder eller närstående till ett barn som har blivit utsatt för brott, hur ska jag bemöta barnet?
Precis som vuxna så reagerar barn olika på kris och stress. Du som närstående kan spela en mycket viktig roll i att barnet hanterar stressen på bästa sätt och se till att livet återgår till det normala. Läs gärna broschyren ”Att stötta och bemöta brottsutsatta barn och unga” som Brottsofferjouren har tagit fram till dig förälder/anhörig. Den innehåller information om olika typer av brott som drabbar barn, barns olika reaktioner på kris och brott, hur man som anhörig vuxen kan stärka barnets självkänsla genom samtal, den vuxnas egna oro, samhällets stödfunktioner och Brottsofferjourens erbjudande. Du kan ladda ner broschyren som pdf nedan, eller beställa den i tryck format i vår webbshop (klicka på bilden nedan för att komma till webbshoppen).
Broschyr: Att stötta och bemöta brottsutsatta barn och unga
Broschyr: Att stötta och bemöta brottsutsatta barn och unga (arabiska)
Broschyr: Att stötta och bemöta brottsutsatta barn och unga (somaliska)
Broschyr: Att stötta och bemöta brottsutsatta barn och unga (Tigrinja)
Vad ska jag göra om jag misstänker att ett barn blivit utsatt för våld, försummelse, eller sexuella övergrepp?
Vid misstanke om pågående brottslighet, ring alltid 112!
Vissa personer är skyldiga att anmäla om de misstänker att ett barn utsatts för våld eller övergrepp, det gäller till exempel förskollärare, lärare och BVC-personal. Barn och unga har svårt att själva hantera dessa situationer och som närstående kan du spela en avgörande roll i att eventuella övergrepp slutar. Vid misstanke om ett barn far illa uppmanar vi att ni direkt kontakta socialtjänsten för att göra en orosanmälan! Det räcker med att du har en oro, du behöver inte ha några bevis. Barnen behöver vuxnas stöd för att få upprättelse. För att barnet ska må bättre måste våldet upphöra och barnet få bearbeta det som hänt. Socialtjänsten kan hjälpa till med detta.
Kom ihåg att det är möjligt att polisanmäla brott kan även en lång tid efter brottet inträffat. För grova sexuella övergrepp mot barn så finns inte längre någon preskriptionstid för brotten, vilket gör att man kan göra en polisanmälan långt efter att man blivit utsatt.
Jag behöver rådgivning, är orolig och mår själv dåligt, vad ska jag göra?
Hos Brottsofferjouren får även anhöriga och vittnen stöd. Det är extra viktigt när det är barn involverade att du som närstående också tar hand om dig själv – din stress kan annars lätt smitta barnet. Du kan ringa till Brottsofferjouren på 116 006 för rådgivning. Du kan också skriva i vår chatt eller mejla oss på fraga@boj.se. Du kan vara anonym och ni behöver inte gjort någon polisanmälan. Genom våra lokala jourer kan du få hjälp med medmänskligt samtalsstöd, hjälp i kontakt med myndigheter, någon som förklarar hur rättsprocessen går till, information om ersättning och skadestånd, och stöd vid eventuell rättegång.
Utöver Brottsofferjouren finns det flera andra som kan hjälpa brottsutsatta barn eller ungdomar, samt anhöriga.
- Det är kommunens ansvar att hjälpa brottsutsatta, kontakta din kommuns Stödcentrum för unga brottsutsatta för att se vad de kan hjälpa er med. Barn och ungdomspsykiatrin kan hjälpa de barn som behöver professionellt stöd.
- Skolorna och ungdomsmottagningar har kuratorer som kan hjälpa unga som mår dåligt.
- BRIS har stödtelefon och chatt både till barn som mår dåligt och föräldrar som behöver rådgivning.
- ATSUB, Föreningen Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn, kan ge rådgivning och stöd.
- Maskrosbarn erbjuder stöd till barn och unga som lever i ett hem där det förekommer våld, missbruk och psykisk ohälsa.