Reaktioner och konsekvenser av brott
Alla reagerar olika på brott och det beror förstås också på vad det är för brott man utsatts för. Ibland kanske det känns som man överreagerar men det är viktigt att komma ihåg att alla känslor och upplevelser räknas och är viktiga. Det är inte ovanligt att den som utsatts känner skuld och för det som hänt, trots att det är förövaren som bär ansvaret.
Det är mycket vanligt att reagera med rädsla när man utsatts för ett brott. Man kan bli misstänksam och få svårt att lita på folk. I Skolundersökningen om brott från 2019 rapporterade unga brottsoffer att de medvetet undviker specifika platser, personer, att gå ut sent eller att inte gå till skolan som en konsekvens av brottet.
Många mår dåligt även om det inte syns eller märks utåt. En del blir arga, sover dåligt och får svårt att koncentrera sig. Andra kan bli inåtvända, ledsna och oroliga. Det är inte ovanligt att reaktionerna kommer i kroppen, som ont i magen, huvudvärk, hjärtklappning eller panikångest. Ibland kan den brottsdrabbade reagera långt efter det att brottet skedde.
Det är viktigt att få prata om det som hänt. Vissa behöver bearbeta sina upplevelser med någon utomstående, någon de inte känner. För andra räcker det att prata med någon kompis eller förälder, lärare eller annan de litar på. Att få prata om det som hänt hjälper. Då kan de också få hjälp att sortera tankarna lite och det blir lättare att bestämma om polisen skall kontaktas.
Barns reaktioner på våld
Att uppleva våld som barn eller ungdom kan ge svåra konsekvenser. Barn och unga som upplevt våld vittnar ofta om oro och ångest. Det är vanligt att deras självkänsla påverkas negativt och många försöker dölja våldet för utomstående. Alla former av våld mot barn skadar barn allvarligt. Att bli utsatt för våld innebär en allvarlig kränkning. Om det är barnets närstående som misshandlar, fysiskt eller psykiskt, kan det skada barnets trygghet och självkänsla särskilt djupt.
Barn som upplever våld kan vara rädda för att husdjur ska skadas eller känna ansvar för att ta hand om och skydda yngre syskon. De kan oroa sig för att den närstående som utsätts för våld och kränkningar ska dö, faktiskt ska slås ihjäl. Det är inte ovanligt att de också är arga på den förälder som blir misshandlad. Men de kan också oroa sig för att pappan, som i de allra flesta fall är den som slår, ska hamna i fängelse. Dessa barn behöver hjälp med att hantera känslorna av ilska och rädsla, sorg, oro och otrygghet. De behöver också få lära sig hur man kan hantera konflikter och upprörda känslor utan våld.
Barns reaktioner på övergrepp
Det är vanligt att både vuxna och barn som utsatts för sexuella övergrepp känner starka skamkänslor inför det som hänt och tar på sig skulden och ansvaret. En del känner sig äcklade av sig själva och kan börja skada sig själva på olika sätt.
Barn som blivit utsatta för sexuella övergrepp reagerar olika. En del mindre barn kan börja leka avancerade sexuella lekar och ibland även utsätta andra barn för sexuella handlingar. Ungdomar och tonåringar kan göra sig sexuellt tillgängliga och bli sexuellt aktiva på ett sätt som är destruktivt. Många har stora svårigheter med minnena av övergreppen. Kroppsliga symptom så som magont, spänningar och huvudvärk är vanliga. Många reagerar med att sluta sig inåt, och barnet får svårt med tillit och att hantera sina känslor.
Reaktioner på sexuella övergrepp kan ibland komma långt efteråt, eftersom vi människor är duktiga på att förtränga traumatiska händelser. Det är aldrig försent att söka hjälp. Det viktigaste för att börja läka från övergrepp är att prata med någon om vad som har hänt. Det kan kännas som om att det aldrig kommer bli bättre, men det kan det. Övergrepp mot barn och unga är mycket allvarligt och det finns en många olika stödinsatser i samhället för att hjälpa den utsatta och deras anhöriga att hantera traumat, få kraften tillbaka, och upprättelse.