Sexualbrott
Sexualbrott är ett samlingsbegrepp för brotten våldtäkt, grov våldtäkt, våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp, sexuellt utnyttjande, sexuellt ofredande, köp av sexuell tjänst, koppleri med flera.
Ett sexualbrott är när du utsatts för en sexuell handling mot din vilja. Är du under 15 år kan en sexuell handling bedömas på särskilt sätt (källa: polisen.se).
Sex ska vara frivilligt
Sedan den 1 juli 2018 har Sverige en ny sexualbrottslagstiftning (den så kallade samtyckeslagen) som bygger på frivillighet. Sex är alltid frivilligt och ska föregås av samtycke, annars är det ett brott. Den nya lagstiftningen gör det tydligt att varje människa har rätt att bestämma över sin kropp och sin sexualitet. En sexuell handling behöver inte längre innefatta hot, tvång eller våld för att anses vara en våldtäkt i lagens mening. Här kan du läsa mer om samtyckeslagen.
Brott som sätter djupa spår
Sexualbrott är ofta förknippat med skam och en känsla av att någon inkräktat på din kroppsliga integritet. Dessa brott kan sätta djupa spår hos den som utsätts, både fysiskt och psykiskt. Många väljer att inte polisanmäla att de har utsatts för ett sexualbrott, eller ens berätta om det för någon. Det finns därför ett stort mörkertal gällande dessa typer av brott. Dock blir det sällan bättre av att gå och bära på känslorna helt ensam. Ofta känns det bättre efter att ha berättat för någon du litar på. Det kan vara en vuxen du har förtroende för, en kompis eller någon professionell. Du kan också få stöd hos Brottsofferjouren, anonymt om du vill och helt gratis. Vi lyssnar, förstår och kan stötta dig utifrån dina förutsättningar och önskemål. Det finns inget krav på polisanmälan från vår sida.
Det går att bearbeta det som hänt och må bättre igen. Det första steget är att berätta om det du varit med om.
Här kan du ta del av Petras berättelse. Hon blev utsatt för sexuellt ofredande under en jobbresa och var till en början väldigt förvirrad över vad som hänt. Det var först när hon berättade för andra som hon förstod att det hon varit med om var brottsligt och inte hennes eget fel. Petras berättelse är tyvärr inte unik – tvärtom är den väldigt vanlig.