Demokratibrott
Hotad eller hatad?
Är du utsatt för hot i ditt arbete? Försöker andra tysta ditt deltagande i det offentliga samtalet? Känner du att du hellre låter bli att skriva eller uttrycka vissa saker på grund av rädslan för att motta hat eller hot? Hos Brottsofferjouren finns det hjälp att få. Hot och hat mot opinionsbildare och granskare är ett hot mot samhället och vår demokrati!
Att få uttrycka sina tankar, åsikter, och känslor, är alla människors rättigheter. När vissa människor inte vågar eller kan utnyttja sin rätt, eftersom det blir utsatta för hot och trakasserier när de försöker, så kan detta kallas för demokratibrott. Personerna blir på så sätt tystade från att delta i diskussioner.
Att verkligen ogilla ett förslag, en idé, eller en person är tillåtet. Att uttrycka detta är också tillåtet. Men att ta steget till trakasserier, hot och våld är inte tillåtet. Yttrandefrihetsgrundlagen är stark, men hot och trakasserier är brott! Sverige ska vara ett samhälle där det finns möjlighet för alla olika grupper att delta i offentliga samtal, och där debattörer och opinionsbildare använder sitt språk och goda argument i debatter, utan att utsätta meningsmotståndare för brott eller skrämma dem till tystnad.
När man talar om demokratibrott som en polisiär eller juridisk fråga så menar man ofta att politiker, konstnärer, och journalister är de grupper som utsätts. Men vi på brottsofferjouren vet att det finns många fler som blir tystade eller utsatta för påverkansförsök. Oavsett vem du är så är du alltid välkommen att höra av dig till oss för rådgivning och stöd om du tror att du blivit utsatt för något brott.
Brottsofferjouren hjälper dig!
- Genom samtal när du är orolig och behöver någon att prata med.
- Med information om rättsprocessen och om du vill ha stöd vid eventuell rättegång.
- Vid myndighetskontakt och ger information om ersättning och skadestånd.
- Brottsofferjouren erbjuder alltid stöd till anhöriga och vittnen.
Tips!
Till Brottsofferjouren kan du vända dig även om du inte gjort en polisanmälan och oavsett yrke. Men om du blivit utsatt i din yrkesroll till exempel som journalist, politiker, eller konstnär och själv gör en polisanmälan är det viktigt att du nämner detta i anmälan och att du vill att ärendet ska hanteras av en utredare med erfarenhet av demokrati- och hatbrott. Det finns utbildade poliser som arbetar med att utreda dessa typer av brott i alla polisregioner i Sverige. För att göra en polisanmälan behöver du inte vara säker på att ett brott har begåtts.