Vad är stöd i domstol?
Att bli kallad till rättegång kan ge upphov till många frågor och känslor. Många brottsoffer (målsägande) och vittnen vet inte hur en rättegång går till och det är vanligt att känna oro eller osäkerhet. För att ge information, öka kunskapen om rättsprocessen och skapa större trygghet för målsägande och vittnen finns det stöd att få vid alla tingsrätter och hovrätter i Sverige. Brottsofferjouren arbetar för att skapa förutsättningar för brottsoffer (målsägande) och vittnen att känna sig lugna och kunna ge sina bästa vittnesmål, vilket i sin tur ger domstolen det bästa underlaget för sin dom och ökad rättssäkerhet för samhället i stort.
Vilket stöd kan man få?
Stöd ges av en stödjare, som är en ideellt verksam person som erbjuder information, stöd och hjälp till målsägande, vittnen, familjemedlemmar och andra närstående. Brottsofferjourens stödjare i domstol erbjuder:
- Information om dina rättigheter som målsägande eller vittne
- Information hur en rättegång går till och rollen för målsägande/vittne
- Känslomässigt stöd före, under eller efter en rättegång
- Möjlighet att besöka domstolen innan rättegången för att se en rättssal, var man kommer att sitta och förbereda sig på vad man kan uppleva under rättegången
- Praktisk rådgivning och hjälp var man kan vända sig för att exempelvis ansöka om att få vittna från en annan plats, ersättning av resekostnader och brottsskadeersättning
- Hjälp att hantera oro och rädsla inför att vittna
- Förmedling till känslomässigt stöd efter att rättegången är över
Vem kan få stöd?
Både du som blivit utsatt för brott och du som är vittne kan få stöd från Brottsofferjouren. Vi ger även stöd och hjälp till familjemedlemmar som känner sig oroliga eller behöver information och vägledning.
Kontakta din lokala brottsofferjour eller ring oss på tel.116 006.