Volontärer berättar
Är du nyfiken på hur det är att vara volontär hos Brottsofferjouren? Här berättar några ideellt engagerade från de lokala jourerna om sina uppdrag och vad som driver dem.
Nadia – stödjare hos Brottsofferjouren i Storgöteborg
Vad innebär det att vara stödjare?
– Det innebär att finnas som ett medmänskligt stöd för personer som varit utsatta för brott och för de som vittnat om brott eller är anhöriga till personer som utsatts. Vi finns här för personer före, under och efter rättsprocessen, vilket innebär att vi även kan hjälpa till med frågor rörande rättsfallet. Vi kan antingen ha kontakt per telefon eller träffa personerna på vårt kontor, beroende på vad de föredrar.
Varför bestämde du dig för att engagera dig i Brottsofferjouren?
– Jag har läst en master i mänskliga rättigheter och brinner för att kunna ge stöd till utsatta människor. När jag fick höra om Brottsofferjouren var det ett naturligt val att engagera mig, då jag kände att både min utbildning och hur jag är som person passar för arbetet. Att dessutom få arbeta med människor som är lika passionerad för allas lika rättigheter är inte heller helt fel!
Vad är det bästa med att vara volontär?
– Det bästa med att vara volontär är känslan att kunna finnas där för personer som behöver någon som lyssnar fördomsfritt på dem. Brottsoffer behöver få veta att det finns människor som tror på dem och stöttar dem genom hela processen, oavsett utfallet av en eventuell rättsprocess. Det finns ingen bättre känsla än att, efter att ha gett det stöd som personen behöver, säga hejdå med vetskapen att denne förhoppningsvis mår lite bättre än innan vi hade kontakt.
Camilla – stödjare på Södertörns tingsrätt samt hos BOJ Stockholm-Gotland
Vad innebär det att vara volontär?
– Som stödjare i domstolen får man ta fram sin lyhördhet för att ge rätt stöd. Vi möter personer som går igenom mycket känslor när de kommer till tingsrätten och vi försöker på bästa sätt möta människan där den är.
Genom att både ge praktiskt information om processen men även finnas där som stöd gör en stor skillnad. Vi försöker med ett gott bemötande göra så en tuff situation går smidigt och att man lämnar tingsrätten mycket lugnare än när man kom in.
Som stödjare kan man också ha en längre kontakt med en stödsökande. Att gå igenom en traumatiskt händelse kan vara övermäktigt. Vi lyssnar och förstår samtidigt som vi försöker hjälpa till med att ge råd och tips. Som stödjare blir du lite som en guide som hjälper till med att lotsa den utsatte genom hela processen.
Varför bestämde du dig för att engagera dig i Brottsofferjouren?
– Jag vet av erfarenhet vilket stor skillnad stöd gör när man går igenom traumatiska händelser. Jag valde att engagera mig i Brottsofferjouren för att vi tänker på alla som blir påverkade av ett brott. Vårt fokus är lika starkt hos den brottsutsatta som för anhöriga och vittnen. Det som också gör Brottsofferjouren unik är att vi finns i hela landet och på de flesta tingsrätterna.
Vad är det bästa med att vara volontär?
– Det absolut bästa med att vara volontär är att veta att så lite gör en sådan stor skillnad i en medmänniskas liv. Omtanke och bemötande ger energi och styrka. Det är fantastiskt att kunna ge det samtidigt som jag får tillbaka lika mycket.
Göran – stödjare i domstol vid Helsingborgs tingsrätt
Vad innebär det att ge stöd i domstol?
– Jag tjänstgör en gång i veckan i tingsrätten, först och främst som stöd till vittnen och målsägande, men ibland även till tilltalade. Egentligen är uppgiften ganska enkel. Det handlar om att lyssna, lyssna och lyssna. Enkelt utryckt – att vara medmänniska och att vara mig själv.
Vittnena jag möter är människor som har uppfattningen att det är en viktig uppgift att vittna. Många har frågor och det är vanligt att de har en förutfattad mening om vad det innebär att vittna vid svensk domstol. Ofta tror människor att rättegångarna i svenska domstolar går till på samma sätt som rättegångarna som visas i amerikanska tv-serier, men så är det ju inte. En del är nervösa eller rent av rädda och i enstaka fall är man väldigt osäker på vad som kommer att ske i rättssalen. Det är nu som mina arbetsuppgifter blir viktiga. Min främsta uppgift som stödjare i domstol är att informera om processen i rättssalen och vilka parter som kommer att finnas på plats. Till min hjälp har jag enkla och tydliga översiktsbilder som förklarar de olika personernas roller vid rättegången (domare, notarier, nämndemän, åklagare, tilltalade och advokater).
Jag får ofta frågor av alla slag och jag svarar självklart på det jag kan. Har jag inte svaret, kan vittnena alltid höra av sig till våra stödjare, som kan nås på telefon.
De flesta dagar är ganska lugna och det innebär kortare samtal, med stöd och information till vittnen, målsägande och tilltalade. Men ibland, vid tyngre och mer komplicerade mål, är det mer krävande med djupare, mer intensivt stöd och längre stöd. Till exempel vid rättegång om mord med grovt kriminella, då krävs det att jag är mer aktiv och ger ett mer omfattande stöd till oroliga vittnen. Ibland är rättegången riktigt tuff, som till exempel vid mål om svår trafikolycka med flera döda offer och många anhöriga som är närvarande. Dessa känner ofta en stor sorg och är kanske uppgivna.
Det kan även handla om att stödja människor som har olika svagheter. Vittnet eller målsäganden kanske är funktionshindrat, men hen har ändå en klar uppfattning om vad som hänt. Vid dessa tillfällen är det viktigt att förklara på ett enkelt sätt vad som kommer att hända.
Varför valde du att engagera dig i Brottsofferjouren?
– För mig handlar det om att göra en samhällsinsats samt att Brottsofferjouren under flera år gjort ett gott och professionellt intryck på mig.
Vad är det bästa med att vara volontär?
– Det är en ideell insats jag gör och det känns mycket meningsfullt, det är väldigt intressant och roligt. Jag får träffa många intressanta människor i olika livssituationer, och sist men inte minst, jag får medverka till att göra en samhällsviktig insats.
Munira – språkstödjare hos Brottsofferjouren i Jönköping
Vad gör du som språkstödjare och vilka språk ger du stöd på?
– Jag ger stöd på gujrati, hindi och urdu. De som har gått genom något, vill gärna ha någon som lyssnar på en. Jag är en bra lyssnare. Därefter ger jag vägledning om det så önskas och behövs.
Hur kom det sig att du ville engagera dig i Brottsofferjouren?
– När man är inflyttad i ett nytt land så finns mycket som man inte känner till. Och för de personer som behöver stöd, vill jag gärna bidra med mina kunskap.
Vad är det bästa med att vara volontär hos BOJ?
– Det bästa är att kunna stå bredvid någon som faktiskt behöver en.
Åsa – stödjare vid Umeå tingsrätt
Berätta lite om ditt uppdrag som stödjare i domstol!
– Jag som jobbar med människor, främst unga vuxna, vet att vem som helst ka bli utsatt för brott. Att vittna i en rättegång kan kännas nervöst, kanske skrämmande. Jag vill stötta vittnen och lindra stressen så den som vittnar använder sin kraft i rättvisans tjänst istället för att oroas och lida.
Efter förberedande kurs och praktik med andra stödjare utför jag mitt uppdrag en halvdag då och då vid Umeå tingsrätt. Som stödjare i domstolen möter jag vittnen och visar dem Umeå tingshus; de olika salarna, säkerhetssalen, videorummen osv. Alla vet inte hur en rättegång går till, vem som sitter var i salen eller hur det går till att vittna. Vi kan ta en kaffe och småprata lite medan jag svarar på praktiska frågor. Jag har avgett tystnadslöfte och tar inte ställning angående skyldig eller oskyldig till brottet i fråga. Om ett vittne uteblir från rättegången får hen böta 4000 kr och det blir svårare för rättvisan att ha sin gång. Vi stödjare gör en viktig insats. När vittnet har vittnat lyssnar jag gärna om hen vill prata mer. De lämnar Umeå tingsrätt med lättande leenden.
Varför valde du att engagera dig i Brottsofferjouren?
– Jag älskar att jobba med människor och via Brottsofferjouren i Umeå får jag en chans att göra det jag är bra på; lyssna, samtala och förklara. Tillsammans gör vi mer för att bidra till en medmänskligare värld. Det handlar om ömsesidighet. Stödjare behövs och jag behöver få vara stödjare – det känns skönt att vara snäll. Mina tonåringar hemma är stolta över mig. Det värmer gott. Mitt engagemang leder till många intressanta möten. Jag får lyssna på andras röster, sätta mig in i hur andra kan tänkas ha det och ser på sin situation. Framtiden är inte förutbestämd. Jag tror medmänsklig kraft kan driva på förändringar till det bättre via BOJ. Se bara hur Brottsofferjouren Sverige medverkat till bättre skydd för barn och vårt hårda arbete för vassare lagstiftning angående brott mot kvinnor, för att bara nämna två exempel av BOJ:s kunskaper som remissinstans när nya lagar ska till.
Vad är det bästa med att vara volontär?
– Det känns bra att göra skillnad. I min ursprungsfamilj finns en tradition att vara medmänniska praktiskt, till exempel via volontärarbete utomlands, fackligt arbete och stöd till elever som behöver hjälp så det är självklart för mig att göra volontärinsatser. Jag har kunskapen och tiden. Mest uppskattar jag mötena med vittnena på Umeå tingsrätt. Vilken nerv! Vilken närvaro! Vilken nytta – både för mig och för vittnet. Nu cyklar jag till Nydalasjön, mitt i Umeå, för ett kvällsdopp i den ljusa sommarnatten. Jag är tacksam över mitt goda liv och mina roliga kollegor i vår ideella brottsofferjour i Umeå. Ett tips: Berika ditt liv och bli stödjare! Vi behöver alla varandra.
Ewa – stödjare vid Skaraborgs tingsrätt
Vad innebär det att vara stödjare i domstol?
– Det innebär att du ger av din tid för att stötta en medmänniska i en svår situation i oftast okänd och lite skrämmande miljö. Du måste vara väl förtrogen med förordningar med mera, som följer med arbetsuppgiften. Du möter personer i alla åldrar, yrken och ”samhällsskikt”, där olika insatser behövs, vilket kräver en god fingertoppskänsla. En stor fördel är om du har kunskaper inom neuropsykiatrin med olika diagnoser, eftersom vi ofta möter personer med någon form av funktionshinder. Empati och social kompetens är viktiga komponenter för att kunna göra en god insats. Livserfarenhet och jobb inom ”människovårdande” yrken är nästan förutsättning för att kunna mötas på ett bra sätt.
Varför bestämde du dig för att engagera dig i Brottsofferjouren?
– Vi hamnade som familj själva i ett brottsmål angående hot i hemmet. Detta bevittnade vår dotter och blev kallad till rättegången. För oss var det första gången. Vi och speciellt vår dotter blev så väl omhändertagna av stödjare både utanför rättegångssalen och dottern stöttades även under vittnesmålet, så då bestämde jag att om jag någon gång får tid, möjlighet och råd skulle jag återgälda detta. Det blev det inte förrän efter pensionen, då en annons angående kursstart dök upp lägligt.
Vad är det bästa med att vara volontär?
– Det bästa är att kunna göra skillnad för en medmänniska i en svår och oftast ovan situation. Du är behövd och känner en tillfredställelse av att ha gjort en samhällsinsats. Vi får uppskattningar av vittnen, målsägande och anhöriga för vårt stöd.