Gemensamt uttalande som reaktion på rådets ståndpunkt om revidering av direktivet om brottsoffers rättigheter

Gemensamt uttalande som reaktion på rådets ståndpunkt om revidering av direktivet om brottsoffers rättigheter Den 13 juni 2024 fastställde Europeiska unionens råd sin ståndpunkt om kommissionens förslag till revidering av EU:s brottsofferdirektiv (2012/29/EU). Europaparlamentet publicerade redan i april sitt förhandlingsmandat. Över 12 år efter antagandet av direktivet om miniminormer för brottsoffers rättigheter för stöd och […]

Gemensamt uttalande som reaktion på rådets ståndpunkt om revidering av direktivet om brottsoffers rättigheter Den 13 juni 2024 fastställde Europeiska unionens råd sin ståndpunkt om kommissionens förslag till revidering av EU:s brottsofferdirektiv (2012/29/EU). Europaparlamentet publicerade redan i april sitt förhandlingsmandat. Över 12 år efter antagandet av direktivet om miniminormer för brottsoffers rättigheter för stöd och skydd var detta ett tillfälle för EU-ländernas regeringar att visa solidaritet med alla brottsoffer genom att stärka deras rättigheter.

Tyvärr har medlemsstaterna genom Rådets uttalande visat begränsad vilja att förbättra brottsoffers rättigheter. De har till stor del avvisat eller försvagat EU-kommissionens förslag, vilket har förvandlat det som borde vara skyldigheter för medlemsländerna till frivilliga alternativ. Detta underminerar direktivet och lämnar en mängd brottsoffer utan tillräckligt skydd och potentiellt utsatta för risk att skadas av systemen avsedda att skydda dem och skipa rättvisa.

Exempelvis har specifika rättigheter tagits bort eller försvagats, inklusive rätten till säkra processer kring anmälan av brott, rätten till stöd i domstol i samband med rättegång, tillgång till medicinsk vård, integritetsskydd, informations- och deltaganderättigheter, ersättning, rättsliga påföljder och överprövningsbeslut. Dessutom har civilsamhällets idéburna organisationers roll förminskats genom att åtagandet om samordning av stödverksamheter – vilket i stor utsträckning utförs av civilsamhället  – har ersatts med enbart konsultation. Detta ökar risken för ytterligare stigmatisering, diskriminering eller fördomar. Därför är tydliga och bindande skyldigheter för EU:s medlemsstater avgörande.

Rådets ståndpunkter står i kontrast till Europaparlamentets rapport. Denna innehåller förslag som skulle bygga en effektiv lagstiftningsram för samordnat stöd, skydd och rättvisa. Europaparlamentet har förstått att detta är nödvändiga åtgärder, och de kostnader som blir följden är att betrakta som investeringar i vår framtid.

Varje euro som investeras i brottsoffers rättigheter och tillgång till stöd minskar kostnaderna för brott i stort, minskar dess känslomässiga påverkan och ökar förutsättningarna för den som utsatts för brott att snabbare återvända till arbete. Europaparlamentets förslag syftar till att skapa ett blomstrande, säkrare, mer motståndskraftigt och mer rättvist samhälle som värnar EU:s värden, inklusive de grundläggande mänskliga rättigheterna.

Medlemsstaterna har nyligen antagit direktivet om bekämpning av våld mot kvinnor och våld i nära relationer (2024/1385), den omarbetade EU-direktivet om förebyggande och bekämpning av människohandel (2011/36/EU) och förhandlar för närvarande om förordningen om regler för att förhindra och bekämpa sexuella övergrepp mot barn. Dessa insatser visar på en vilja att förstärka rättigheterna för specifika offergrupper, med särskild tonvikt på barn, kvinnor och offer för människohandel.

Medlemsstaterna bör nu bekräfta sitt åtagande gentemot alla brottsoffer oavsett sexuell läggning, könsidentitet, könsuttryck, könskarakteristika, ålder, funktionsnedsättning, etnicitet, uppehållstillstånd och typ av utsatthet genom att höja miniminivån för alla brottsutsatta genom revideringen av Brottsofferdirektivet. Alla brottsoffer bör behandlas lika; inga brottsoffer bör försummas.

Med ett nyligen valt Europaparlament och förnyad kraft uppmanar vi alla EU-medlemsstater och Europaparlamentet att stå enade tillsammans för varje brottsoffer inom EU. Vi uppmanar dem att på allvar överväga de lösningar som föreslagits av EU-kommissionen och parlamentet – lösningar som skulle verkliggöra brottsoffers rättigheter en gång för alla. Vi uppmanar dem att hedra sina åtaganden gentemot brottsoffer genom att anta ett kraftfullt formulerat EU-direktiv om brottsoffers rättigheter – hörnstenen i  en lagstiftning som omfattar alla brottsoffergrupper. Genom detta kan medlemsstaterna tydligt markera sitt gemensamma åtagande att värdera grundläggande mänskliga rättigheter, mänsklig värdighet och Europeiska unionens grundläggande värden. 


Originaltexten: Victims’ rights: Council finalises position on strengthened EU law – Consilium (europa.eu)